Voor de vierdaagse wandeltocht zijn vier mooie routes uitgezet. Zij voeren u door het Gooi, Eemland en de Vechtstreek. De routes starten en eindigen steeds in Laren. Tegenwoordig vooral bekend van Gooische Vrouwen, dure bolides, modezaken, zien en gezien worden, maar eind 19e eeuw trok het dorp vooral kunstenaars aan.

 

Laren is door Jozef Israëls ontdekt als een plaats met nog 'onbedorven' plekjes. In zijn kielzog kwamen ook andere schilders naar Laren op zoek naar schilderachtige locaties. Anton Mauve kocht als een van de eersten een huis aan de Naarderstraat. Zijn schilderijen met Larense schapen zijn wereldberoemd en sieren zelfs nu nog de plaatsnaamborden bij alle in- en uitgaande wegen van het dorp.

 

Dankzij de aanleg van de Oosterspoorlijn (Amsterdam-Amersfoort) in 1874 en de Gooise Stoomtram in 1881, werd het Gooi makkelijker bereikbaar en uit zijn eeuwenlange isolement gehaald. Behalve kunstenaars trokken ook filosofen, schrijvers en 'wereldverbeteraars' naar Laren. De kolonie van Professor Van Rees op de grens van Blaricum en Laren en Walden van de schrijver Frederik van Eeden zijn hiervan de bekendste voorbeelden.

 

De routes zijn zoveel mogelijk in een klaverblad om Laren heen gelegd. U start dagelijks vanaf het sportterrein van sv Laren '99 en keert daar aan het einde van de middag ook weer terug. 

 

Klik op onderstaande wandelroute voor een impressie van de wandeltocht.

 

 

Dag 1 De Meentenroute

Dag 2 Buitenplaatsenroute

 

Dag 3 Vuurscheroute

 

Dag 4 Tafelbergroute